Under kring jul!

Tja, bra jäkla nära i alla fall. Jag har sytt. På symaskin. Och det gick bra. Kors i all sin dar.
Mina nära och kära vet hur det brukar gå när jag tar fram symaskinen. Sist lade den av helt och hållet, antagligen i ren självbevarelsedrift, haha!
Jag är verkligen uruselt kass på att sy. Till och med vanlig raksöm är ju skitsvårt, för att inte tala om hur knepigt det är att lyckas dra tråden rätt genom alla kringelikrokar till att börja med för att det överhuvudet ska gå att sy. När man väl har lyckats fippla in tråden där den ska vara och lyckats fiska upp den motsträviga undertråden, då kan man ge sig sjutton på att det halvvägs igenom den söm man är i färd med att sy tar slut på undertråd. Alternativt lägger maskinen av så att man fastnar mitt i tyget.
Jag har en gammal symaskin, men jag gillar den. Eftersom jag  endast (knappt) behärskar raksöm skulle det kännas ännu mer skrämmande om jag hade en ny, modern symaskin. Näe, jag älskar min gamla Husqvarna 2000 som jag fått av svärmor. Vi passar bra ihop, även om vi sällan fungerar ihop.

Idag sydde jag gardiner. Julgardiner, närmare bestämt. Det visade sig att de inte klarade tvätten så bra sist. De hade krympt, tyvärr inte lika mycket. Jag har panelgardiner, ett par ljusa och ett par mörka som hänger tillsammans. Det blir alltså fyra gardiner i köket och fyra i vardagsrummet. Och när jag igår strukit dem och hängt dem på plats hade jag alltså gardiner i åtta olika längder. Det såg bara för taskigt [ tääskit’ ] ut. Så jag tänkte ta till mitt vanliga knep för att undgå sömnad. Den här helt fenomenala produkten som man stryker upp gardinerna med! Det blir som ett klister som håller upp gardinen lika bra som tråd. Det fina i kråksången är att det går att dra isär och sy ihop gång på gång, så om man vill ha en annan längd på gardinerna är det inga problem!
Jag hade slut på ”stryktråd”…suck. Bara att pallra sig upp till skrubben, gräva sig längst in i mörkret och släpa fram det gamla aset. Symaskinen, alltså. Som av ett under hade jag både tråd och undertråd där i rätt färg, bara att tuta och köra. Det skönaste av allt var att jag hittade den gamla instruktionsboken i ett fack på symaskinslådan som jag inte tänkt på förut! Steg för steg med pedagogiska bilder, jag kunde nu sy som en gud!
Nu hänger där åtta alldeles perfekta julgardiner och förgyller kök och vardagsrum! Herregud, vad jag är bra.
Ödmjuk är jag också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *