Traktorägg

Ni vet de där vita sakerna som ligger på åkrarna nu när bönderna har börjat skörda lite hö? Igår fick jag lära mig vad det är, egentligen. Här har man hela tiden trott att det är ensilage som ligger i de vita balarna, men se det är ju helt fel! Anton och svärmor finurlade fram sanningen tillsammans igår när vi satt i bilen.
– Titta, traktor-ägg! sa farmor.
– Vad då? undrade jag
– Det där vita på åkrarna, det är traktor-ägg som traktorn lägger.
– Ja, och i dom är det okläckta bönder! utbrast Anton.

Jag såg för mitt inre öga hur de nykläckta bönderna kämpade sig ur plasten när det var dags, de var sisådär i 40-årsåldern och kröp ur ägget med blåstället på för att kila iväg och hitta sig en åkerplätt att bruka å en kossa att mjölka.
– Mmm, men dom kläcks liksom en i taget! fortsatte Anton.
– Jasså, varför då?
– Jo, du vet bondfrun är liksom samma hela tiden så det blir för mycket för henne om alla kläcks på en gång.

Ha ha ha, åh jösses vad vi skrattade! Tänk dig själv vilket kaos det skulle bli för den stackars bondmoran om det ploppade ut 50 bönder i ett svep. Ha ha ha!

anton

Han är för härlig, min son. Vi blev lite oense i torsdags (om tv-spelet så klart) medan vi var solokvist hemma. Vädert var vackert och jag hade bestämt att vi skulle gå till affären för att inhandla det lilla vi behövde ha hem. Fortfarande irriterad snäste jag åt sonen när han kom med ett annat förslag.
– Mamma, det var längesen vi gick på utflykt. Du och jag och Tuva. Vi kunde ju bre några mackor att ta med.
– Nej! För nu ska vi gå till affären och sen…

Jag fick hejda mig lite. Som om affären skulle vara viktigare än att gå på utflykt i sommarsolen? Nä. Vi packade ner mackor, äpplen och saft och gav oss iväg på tur. Supermysigt! Vi gick förbi badplatsen och badade fötterna en lång stund innan vi gick vidare mot det egentliga målet som låg längre bort. Anton hittade en skatt på vägen! Ett flöte. Han bar detta flöte som om det vore en klimp av renaste guld! Vi kom aldrig riktigt fram till målet, för vi blev attackerade av myggor längs vägen. Så fort vi gick in i minsta lilla skugga så kom dom, i horder, och gick direkt till attack. Blä! Vi försökte att springa igenom skuggorna, men dom bet oss i alla fall. Tuva tyckte det var hysteriskt kul med springandet.
– Nu blir det skugga Anton, öka öka!
– Öööötaaa! skrattade Tuva.

Till slut blev det väl lite för roligt, hon glömde ju alldeles av att andas när hon skrattade så dant. Hon blev alldeles plommonlila och såg ut som att nu var det inte så roligt att skratta längre. Men så fort hon fått lite luft i lungorna brände hon av ett skratt till, och ett till och ett till.

tuva

Gääsp. Vi är lite trötta idag, det blev sent inatt. Anton drömde mardröm och kom ner till oss som satt vakna i vardagsrummet. Tuva hade fruktansvärt jobbigt med slem och kunde inte somna. Det låter så himla otäckt när man hör hur slemmet bygger upp sig och täpper till luftvägarna. Vi försöker locka henne att skratta när det blir för tjockt, för då kan det lossna lite. Ibland får hon till en hostning. När det blir för mycket slem får man lägga henne på mage med rumpan högt så det rinner ut genom munnen. Stackars lilla fjärilen. Det rosslar när hon sitter upp och så fort vi lägger oss med henne täpper det till. Skitdrygt. Strax efter ett inatt lyckades hon somna, då lugnar det ner sig lite för en stund.
Håll alla tummar för att det inte är någon infektion på gång, det räcker så bra med bara slemmet.

Men hon är en glad skit i alla fall. Imorse hälsade hon pappa godmorgon med världens smil och ett:
– Hällåoo bäjbäj!

6 reaktion på “Traktorägg

 1. elmida.se

  Åååååå!!! Tuuuusen tack för en underbar historia om traktoräggen!!!
  Sitter ett gäng hemma hos min storebror, jag har högläsning och vi skrattar gott här =)

  Hoppas Tuva slipper slemeländet nu.
  Kram på er!!!

 2. Mamma med mera

  Hej, hittade hit via elmida.se (Milla). Vilket härligt inlägg du skrivit. Oj vad jag skrattade när jag läste. Så härliga barn är.

  Önskar dig en trevlig helg! / Pia

 3. Helen

  Hej, hittade oxå hit via elmida.se. Vilka underbara ilägg du har skrivit, passade nämligen på att läsa fler när jag var här och skrattade tills tårarna ran på flera av dom. Hoppas du/ni får en bra dag.// Helen

 4. Nilla

  Helt underbart, men himla tur för bondmoran att de bara kläcks en bonde i taget. Millan (elmida.se) har gjort reklam för dig i sin blogg, men jag har dig redan bland mina favoriter. Men det var länge sen jag var in och kikade här. Verkligen glad över att få ta del av historien om ”Traktoräggen”.
  Ha det gott hela familjen. / Nilla

 5. Lillemor

  Alltså, läste detta och skrattade hejdlöst… skulle sedan återberätta för min syster om di där äggen…och vi tjöt av skratt. Och vi älskar hans version av ensilageförpackningarna. Sonen har humor och är finurlig… helt klart det godaste skrattet denna vecka. KRAM Anton!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *