Spökfreda’!!!

Mmm, igår alltså. Inte idag, för idag är det ju lördag. Men igår var det Spökfreda’! Det är en liten tillställning som handlarna i Hedemora anordnar varje år. De har öppet två timmar extra på kvällen och har ”läskigt” bra erbjudanden att bjuda på just då. Hela centrum blir spökpyntat, alla utklädda barn får godis, där finns modevisning, ansiktsmålning och mycket mer.

Jag var ensam med barnen igår eftersom Hasse var med jaktlaget och styckade årets jaktbyten. Medan Anton var i skolan passade Tuva och jag på att fredagsstäda lite, tvätta ett halvt ton tvätt (minst), sjukgymnastisera. Efter att vi hämtat sonen fick jag nåt ryck att tvätta de sista två fönstren på bottenvåningen, det har hängt över mig länge. Och jag avskyr att putsa fönster. Särskilt de gamla, nu när jag upptäckt hur snabbt det går att de nya fönstren som inte behöver putsas emellan. Men nu är det gjort, bottenvåningen är färdigputsad, gallren sitter för fönstren så nu kan vintern komma. Jaa…fönstren blir rena när jag putsar dem men de blir inte så vackra. Striiiipor! Så det ser ut som galler… men rent är det i alle fall!
Min dagsplanering höll gott och väl ända till klockan halv fem, då vi enligt mina planer skulle gå ut med hundarna. Då lade Tuva av en sån där bajs-tamejfan-överallt-skit! Det tog nästan en halvtimme att sanera allt som blivit drabbat (Tuva, alla hennes kläder, rullstolen, golvet)! Så hundpromenaden, matlagningen och middagen fick gå i ett raskare tempo än vad jag tänkt mig. Spökfreda’n höll på kl 18-20, men jag var tvungen att hinna till posten före 19 för att hämta ett paket åt Hasse. Det blev tajt! Jag kom fram precis när postdamen greppade dörren för att låsa den, slet upp den och slängde på mitt mest bländande leende…och fick komma in. Hasse hade ringt och förberett henne så paketet var framplockat. Puh!

Det var så vackert i Hedemora, ända nerifrån rondellen vid stora vägen lyste marshaller i mängder och lyste upp vägen in mot centrum. Anton drog en djup och hänförd suck när han såg dem, jag kunde riktigt känna hur mysfaktorn steg i bilen ju närmare centrum vi kom. Mycket folk var det, och massor av utklädda barn. Anton hade klätt ut sig till Batman, Tuva var prinssessa i rosa klänning. Första anhalten blev förstås leksaksaffären, vilket också var den mest välbesökta butiken av dem alla. Egentligen är det alldeles för nära jul för att han skulle få nånting där, men jag rycktes med av den glada om än spökiga stämningen så han fick välja en leksak. Oj, vad glad han blev!
Anton är ju inte den som älskar att gå i butiker direkt, så jag trodde inte att vi skulle gå in i fler. Det finns ju bara en leksaksaffär i Hedemora. Men ack vad jag bedrog mig!
– Vart går vi nu mamma?
– Va?
– Ja, vi kan väl gå i lite fler affärer, det var så mysigt ikväll.

Så det gjorde vi. Tuva behövde en ny mössa och barnklädesaffären hade 20% på hela sortimentet kvällen till ära. Men se det bidde ingen mössa. Vet ni vad de kostade? 240 spänn!!! För en mössa!! Nä, dra mig baklänges på en tallkotte. Nog för att man vill stötta de lokala handlarna när man kan men någonstans måste man dra en gräns. 240 spänn! Aldrig i livet! Vi ska säkert till Borlänge eller Falun snart, då får det bli en mössa till lite mänskligare pris på H&M eller Lindex . Men Tuva gick inte tomhänt hem igår, för vi gick in på bokaffären också. Där hittade jag böcker om Pino, en av Tuvas favoriter. Hon har både läst böcker och spelat spel om denne Pino. Jag hann inte ställa frågan färdigt när hon insåg vad det handlade om.
– Tuva, skulle du…
– Ja…ja, ja JAAA!!!!

Hon var lycksalig när vi rullade ut ur butiken, hon höll sin lilla bokpåse så hårt, så hårt och tackade för den hela vägen hem.

Väl hemma var det bara att ställa sig vid köksbordet och hjälpa till att packa älgkött å stoppa i frysen. Först vid halv elva var vi färdiga och klara med kvällsbestyren så vi kunde sjunka ner i soffan. Tuva på mitt bröst och Anton bredvid. Jag var så trött att det kröp i hela kroppen. En halvsovande Anton smekte min arm och mumlade:
– Mamma, tack för en underbar dag. Vi har haft så mysigt.
– Jaaa…tatt!! instämde Tuva.

2 reaktion på “Spökfreda’!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *