Små filosofer

Det var en så otroligt vacker kväll igår, fullkomligt stjärnklart! Månen lyste som en strålkastare och gjorde mörkret lite ljusare, luften var hög och klar. Under kvällspromenaden med hundarna gick Anton bredvid mig och filosoferade.
– Mamma, hur kom jorden till?

Jag funderade en liten stund på hur jag skulle förklara, jag vill ju inte färga honom med mina åsikter utan låta honom forma sina egna. Så jag gav honom de två stora huvudteorierna i grova drag.
– Tja…en del tror att den skapades av Gud. Och en del tror på nåt som kallas för Big Bang-teorin.

Jag beskrev båda teorierna så kort och enkelt jag bara kunde, sedan funderade Anton vidare en stund innan han tog till orda igen.
– Jag tror att det var först en massa jord, sån som vi har i trädgårdslandet, som liksom bara flöt omkring i rymden. Sen klumpade det ihop sig och blev till Jorden! Sen började det växa gräs där, och ur gräset växte det en gräsgubbe som blev Gud!

Haha, en utmärkt sammansmältning av grundteorierna. Men det var bara en av alla möjliga sätt som han kom på. Här kommer en till:
– Eller så hamnade månen och solen för nära varandra, så dom krockade och så lossnade det bitar som blev till jorden! Sen kom det utomjordingar och bodde där, men det blev världens krig så alla dog och kvar blev bara jorden. Sen kom vi!

Jag älskar att höra hans funderingar! Det kommer bli nåt stort av den pojken en dag, det är jag övertygad om.
Tuva hade också intressanta saker att berätta igår. Hon och Linda hade ju varit och simmat! Vi åkte med till stan allihop, men Hasse, Anton och jag klev av på stan och passade på att springa lite ärenden medan tjejerna simmade. Supermysigt! En sväng på fiket hann vi med också.
Igår kväll när Tuva och jag satt och läste ”Petter och hans 4 getter” började Tuva toka sig med sagan, det rimmade inte så bra men det blev väldig roligt!
– I sin stuga bodde…läste jag.
– Hasse! fyllde Tuva i.
– Med sin katt och fyra…
– Påsar!!

Haha, jag måste filma nån gång när vi läser sagan sådär tokigt. Det är så härligt att se och höra när Tuva busar med ord, hon vet ju att det är knasigt och så börjar hon tokskratta!
Nu ska jag göra mina små filosofer redo för ännu en dag. Tuva ska åka till förskolan med Linda och Anton och jag ska gå på skogsutflykt. Ikväll vankas det Halloweenparty för sonen. Det blir en härlig dag!

En reaktion på “Små filosofer

  1. Sofia L Håkansson

    Hahaha!!! Fyra påsar. Kan inte bli mycket till konversation i det hemmet… Hahaha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *