Skor, skor, skor!!!

Åh, idag kom de! Tuvas ortoser (skenor)!

Dom är sååå fina, med lila fjärilar på. Ortopetteknikerna har satt på matchande kardborrband till och med, ett vitt upptill och ett lila nertil. Urtjusiga! Tuva blev jätteglad åt att få paket, levererat till dörren dessutom. Inte fullt lika förtjust var hon när hon såg vad som var i paketet. Hon minns nog utprovningen, när vi tejpade fast ortoserna på fötterna för att kolla vad som behövde finslipas.

Men lite nyfiken var hon ändå. Hon plockade upp dem, vände och vred på dem. Jag drog på för fulla växlar.

– Nämen, oohhh vilka tjusiga skenor! Oj oj oj, va fina dom är! Tänk ändå om jag kunde ha dom, men näe dom är ju för små för mina stora fötter!

Tuva blev entusiastisk hon med, om än inte helt övertygad. Men när jag satte skenorna på Tuvas stora docka blev dom spännande. Då var dom helt plötsligt Tuvas, inte dockans.

Vi hade lagt upp en plan, Hasse och jag, hur vi skulle få Tuva att acceptera ortoserna. Först skulle de bara ligga framme i några dagar, sen skulle vi visa lite lite intresse för dem och kanske efter en vecka eller så försöka få Tuva att ha dem på sig en stund. Men Tuva gör som hon vill, det har vi lärt oss. Hon gör som hon vill, inte som vi har tänkt oss. Så blev det den här gången också. När dockan hotade överta de tjusiga ortoserna ville Tuva ha dom. På sig. Så vi satte på dom, sen satt dom där i 25 minuter medan Tuva lekte på mattan, läste böcker och plockade med klossar!

Men men, ortoser kan man inte använda utan skor som passar över dem. Undersidan är snorhal. Så det blev till att åka och köpa skor. Ortopeden visade oss en massa kataloger när vi var där för utprovning, sida upp och sida ner med ortosskor. Men vi ville ut och kolla själva, det måste ju inte vara en ortossko, bara en sko som går på ortosen. Men vi behövde några par; ett par inneskor, och ett par gympadojor, kanske ett par sandaler i sommar när det blir varmt. Så vi åkte till Falun och finkammade varenda skobutik vi kunde hitta. Ett par hittade vi, där kardborren på skon gick att knäppa över ortosen. Ett sketet par! Tuva ser ut som Mästerkatt i Storstövlar när hon har dem på sig. Men hon gillade dem. Knallröda gympadojor, med elastisk kardborreknäppning.

Men lika viktigt som gympadojor var inneskor, för annars kan hon ju bara ha ortoserna på sig ute. Så det blev till att åka till Borlänge. Också. Där hittade vi också ett par. Det var inte Guds vackraste skapelser men de får duga så länge. Men vi får nog vackert ta och åka tillbaka till ortopeden och titta i katalogerna igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *