Semester-weekend!

Åh jösses, jag är som en alldeles ny människa. Jag har haft semester i tre dagar!

I fredags packade vi alla väskorna (ja, det blir faktiskt en hel drös när två vuxna och två barn ska sova borta, särskilt som det ena är sjukt), slängde in dem i bilen och for till sommarstugan. Ja, nu är det ju inte våran stuga, egentligen tillhör den Hasses farbror. Men vi får låna den.

I fredags var det lite kalas/fest i sommarvärmen. Allt som allt blev vi ett glatt gäng på 13 personer som åt, drack och hade roligt tillsammans. Mormor, morfar, farmor, farfar och fars-moster var där så Tuva hade fullt sjå att norpa uppmärksamhet från var och en, Anton likaså. Maten hade våra mammor (Hasses och min alltså) ordnat och åt gjorde vi på en-gångs-tallrikar så i praktiken var det bara att sätta sig och njuta av maten å kasta disken när vi var färdiga. Egentligen skulle vi bara stanna över natten i stugan, men det var så underbart avslappnat att vi stannade hela helgen. Soligt och skönt, med svalkande vindar, blommande ängar så långt ögat kunde nå och sjön bara ett stenkast bort. Vi spelade kubb å crocket, slappade i solen, slappade i skuggan, käkade glass och färska bullar, slappade lite till. Och kelade med fåren så klart! Det går sen i fredags får i hagen som ligger alldeles intill stugan, jättekeliga små får. Dom ville bli killade i nacken och matade med mumsiga grenar som växte högre upp än vad en liten fårahals kan nå. Tuva var alldeles till sig! Hennes favoritsång är ju Bä Bä Vita Lamm, och här bara kryllade det av dem! Och dom bä-ade! När Tuva kom på att man kunde mata dom också fanns det ingen hejd, jag fick serva med fräscha grenar att sticka åt de hungriga små ull-bollarna.

Det är överjävligt med mygg och knott i år tycker jag, men dem slapp vi till mångt och mycket eftersom det blåste nästan hela tiden. En enda liten mygga slank in i stugan och störde nattfriden, men den slank in i svärfars sovrum så vi andra sov gott. Det är så rofyllt att sova i stugan. Allting är tyst och stilla, inga bilar som brummar. Bara ljudet av vinden som smeker genom lövkronor och högt gräs. Fåren höll sig snällt tysta hela natten dom med, först när vi hade vaknat började dom bräka.

Till frukost blev det jordgubbar och mjölk, ute i morgonsolen på verandan. Med utsikt över sjön och fårhagen. Mer sommarkänsla än så går det nog inte att få tror jag! Självklart blev det ett sjödopp också, för att svalka ner oss lite på eftermiddagen. Zingo såg ut som en utter där han for fram i vattnet!

Idag kom det kossor också, i hagen som är på andra sidan stugan från fårhagen sett. Dom såg ganska lustiga ut där dom skuttade omkring och försökte springa ikapp de bilar som åkte på vägen ovanför. Men Zingo tyckte att korna var lite otäcka. Stora, bruna lömska jättedjur…

Det var allt med lite vemod vi packade ner i väskorna och for hem igen. Imorgon är det ju måndag, en alldeles vanlig måndag. Alla mor- och farföräldrar ska åter till arbetet (ja vi med för den delen, även om vi jobbar hemma), Anton till förskolan. Men helgen kändes som en hel, underbar semestervecka och vi hade nog gärna stannat där, i sommaridyllen, allihopa. Jag trivs ju här hemma också, i huset. Men jag hör inga får som bräker, ser inga kvigor som ivrigt skuttar omkring i gröngräset, jag ser inte sjön från min veranda. Inga jordgubbar har jag heller. Men jag har en björkdunge här utanför. När jag sluter ögonen och bara lyssnar till vinden som smeker genom lövverket kan jag ändå känna doften av helgen. Av får, kor, vatten och jordgubbar. Ah…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *