Rusta för vinter

Det är åter den tiden på året, när det är dags att gå igenom familjens vinterkläder och göra inköpslistor så att vintergarderoben är uppdaterad i tid för att undvika att stå där med lång näsa och sommarjacka när Kung Bore sveper in över vårt avlånga land. 

Alla som har barn känner nog igen sig i den naiva förhoppningen om att fjolårets mundering säkert passar barnen en säsong till. Det gör den sällan. Barn har ju den lilla ovanan att växa. Periodvis värre än ogräs. Så gott som varje årstidsskiftning brukar innebära att inköp blir nödvändigt och i år var förstås inget undantag.

Jag försökte hålla mig för skratt när sonen försökte kränga sig i ett par tok för korta täckbyxor, en jacka som bara värmer strax nedan armbågen och ett par vinterskor som han bara fick ner halva foten i. Fjolårets vinterkläder. Han delade nog min naiva förhoppning, han gillar nämligen inte att shoppa kläder. Skor är än värre. Men eftersom mamma inte längre får klä sin tonårsson som hon vill så har gossen inget annat val än att vackert följa med till Kupolen. 

Jag var lite nervös faktiskt, eftersom dagen skulle innehålla många faktorer som jag har lite svårt för just nu; mycket folk, mycket intryck, stress och antagligen frustration. 

Efter att ha besökt bara två butiker fick jag ont…i plånboken. Alltså vinterkläder är ju svindyrt! De prislappar vi såg lämnade liksom inget utrymme kvar i budgeten för vare sig vinterskor eller täckbyxor…

Nåväl, efter bara tre timmar, ändlöst rännande och bara ett enda litet utbrott hade vi lyckats skrapa ihop en vintersvid som både sonen och mammans plånbok kunde gå med på. Sonen lämpades av hos gudmor för vidare äventyr på Snowcamp i Säfsen medan jag tog mig an utmaning nummer två: vintermundering åt Lovisa.

Det borde ju vara hur lätt som helst! Hon bär glatt vad för plagg jag än erbjuder och hon var för dagen hos mormor och roade sig, så jag kunde alltså shoppa i lugn och ro. Plättlätt, bara att köpa jacka, byxor, skor och vantar+mössa! Jo tjena…

Utbud fanns det ju, men det måtte ju vara guld i sömmarna. Vart jag än gick så kostade jacka och byxa minimum 800 spänn! Där det fanns billigare alternativ fanns det inte rätt storlekar…

Men skam den som ger sig, till slut hittade jag vettiga plagg med halvvettiga prislappar! 

Vid det här laget började hjärnan protestera rätt högljutt. Alla människor, alla ljud, alla synintryck i kombination med allt springande och letande blev lite för mycket. Men den här gången lyssnade jag på kroppen i tid. Det hann inte bli mer än ett smygande dunkande i huvudet, yrsel så lätt att den var knappt märkbar. Pulsen var dock väldigt märkbar, hjärtat rusade. Jag lämnade genast shoppingcentret, med min just köpta kopp rykande hett chai i handen, och satte mig i bilen.

Nej, jag åkte inte iväg! Trodde du det? När en ångestattack var på väg? Aldrig i livet, det vore ju lika illa som att köra full! Jag satte mig i bilen och blundade. Kände bilsätet mot ryggen, värmen från pappersmuggen i mina händer, hörde det dämpade ljudet av bilar utanför, tystnaden inuti bilen, kände hur pulsen sakta lugnade ner sig. Tio minuter satt jag där och bara kände. Och det funkade! Ingen ångest, ingen plötslig huvudvärk, ingen himlastormande yrsel! 

Sen kunde jag lugnt och fokuserat köra hem och hämta Lovisa, som glatt och väldigt uppskattande genast ville prova precis allt jag köpt åt henne, haha. 

Nu ligger jag i sängen och summerar dagen för mig själv. Inte jättesmart att åka iväg själv, kanske. Inte jättesmart att försöka få så mycket gjort på en gång, heller. Men jag känner mig ändå rätt nöjd! Förmiddagen med sonen var, på det hela taget, rätt trevlig. Och trots att eftermiddagen blev för mycket, så kunde jag kontrollera det! Sänder en tacksam tanke till min fina svägerska som tipsade om tekniken, den funkade! 

Ungarna är nu rustade för vinter; mission accomplished! 

2 reaktion på “Rusta för vinter

  1. Caroline

    Dyrt som 17 med kläder ja! Och skor! Jag blir så tråkig när vinterskor till barnen går lös på 700 kr stycket. Skönt att du hittat ett sätt som gör att ångesten kan tas över av dig istället för tvärt om.

  2. Carro

    Medlem på Facebook? Kan varmt tipsa om Dalarnas köp/sälj barnkläder och barntillbehör, gruppen heter något liknande. Där får du nya vinterkläder för en hundring styck, då kläderna inte har något andrahandsvärde men är i väldigt fint skick. Har fått vinterkläder, kaxs overall, täckbyxor, täckjacka, rejäla skor till två barn för under 500kr. Allt ser ut att vara i nyskick. Samt att du då kan handla hemifrån och bara åka och hämta sakerna. Ett bra och ekonomiskt tips :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *