Organsiering i kaoset

Vi håller på att städa i garaget. Oj oj oj. Kaoset föddes när vi renoverade sovrummet, man hämtade ditten och datten varpå ditten och datten hamnade i en enda salig hög när det bars tillbaka till garaget. Sen blev det snarare bara en enda enorm hög än ett garage. Till på köpet så har Hasse rivit bort sophuset och reglat upp en vägg (min lilla arbetsmyra, jag tycker du är så duktig) så det blev lite mer kaos på kaoset. Så nu var det dags att försöka skapa någon slags ordning, organisera lite. Det känns rätt hopplöst innan man väl satt igång, när man står där mitt i vad som skulle kunna vara sviterna efter ett jordskalv, och undrar vart i helsike man ska börja nånstans. Och om det överhuvudtaget finns nåt slut.

Men nu börjar det arta sig riktigt fint! Var sak på sin plats som Alfons pappa säger. Min pappa med för den delen. Jag har lärt mig lite verktyg av bara farten, jag är hopplöst övertjejig på den fronten. Noll koll på verktyg och maskiner. Vinkelhake, den kan jag. Och skruvmejsel. Polygrip, det lärde pappa mig när han var här och skulle hjälpa mig att lyfta av och på altandörren för om-kittning.
– Hämtar du en polygrip, Ida? frågade pappsen.

Och jag hämtade verktyg på verktyg, men inget var tydligen en polygrip. Oj, vad vi skrattade när jag kom ut på femte försöket med fel vertyg. Det visade sig att vi inte hade nån polygrip. Men nu har vi det, två till och med.

Tuva ligger just nu och försöker övertyga mormor om att domedagen är nära, det är tårar och Fader Vår. Hon är ju så trött så ögonen går i kors, men lite lite för trött för att kunna somna. Men mormor och jag är av samma skrot och korn, vi vet hur Trötta Visan låter och kan inte övertygas om annat trots stora runda krokodiltårar som lilla damen mödosamt pressar fram i ett sista försök att hålla sig vaken. Lilla fjärilen. Vi har bakat idag, Tuva och jag. Det blev mandelbiscotti. Mums! Tuva fick röra ihop alla ingredienser, och det gick inte att försöka röra i smyg för då protesterade hon högljutt.
– Röööörrraaaa!!!!
– Ja, förlåt. Klart att du ska röra.

slickepott

Just när vi stod och bakade som bäst fick jag fruktansvärt ont i magen. Kändes som om någon höll på att pumpa upp mig som en badboll. Aj aj. Jag vek mig lite för det gjorde ont att stå upprätt. Tuva, medkännade som hon är, kollade av läget.

– Mamma? Aj?
– Ja, jag fick lite ont i magen. Det går nog över.
– Mamma bajs.
– Tja, kanske det ja. Men det känns inte som om jag behöver det just nu.
– Klyx?
– Ha ha ha!!! Tack men nej tack, lilla gumman. Det går nog över ändå.

Sen gick det en liten stund, vi bakade och donade. När skorporna var i ugnen tittade Tuva med sina stora bruna ögon på mig.
– Mamma aj?
– Ja, det gör fortfarande ont i magen.
– Mamma. Prupp!

Om så väl vore tänkte jag och asgarvade. En fis, en rap, vad som helst för att slippa känslan av att vara en mänsklig luftballong! Hon är väl för go, hon om någon vet vad det innebär att vara körig i magen. Råd vet hon också. Har du ont i magen, släpp en bajs. Kan du inte, ta ett Klyx eller släpp en fis. Det hjälper.

Vi fick lite städryck på förmiddagen, barnen och jag. Det var ju så hemskt väder ute, blåste storm och regnade på fel ledd. Anton var så söt när han föreslog en arbetsfördelning.
– Det är mera att städa här nere än där uppe, så jag tar nedervåningen mamma. Vi ska inte slita ut dina muskler.

Haha! Gullrumpa. I slutändan visade det sig att han ”skulle bara” både det ena och det andra så jag hann städa rubb och stubb innan han var färdiga att hugga i. Antons rum passade jag på att städa när han gick till grannen och lekte en stund, jag städade med sopsäcken kan jag säga. Herregud vad skit han samlar på! Ingenting får kastas, om det än är så trasigt att det inte går att identifiera längre så skall det likförbaskat sparas ändå. Då är det skönt att göra en ”sopsäcksstädning” när sonen är lyckligt ovetande.

Åh, jag är lite nervös inför morgondagen. Hasse och jag ska åka bort och bo på hotell, bara vi två. Jag är jättenervig. Jag har aldrig sovit borta ifrån Tuva. Nånsin! Jag vet ju att mormor är här och klarar biffen, men jag är nervig ändå. Kontrollfreak. Vi blir borta i cirka 24 timmar, men herregud hela huset hinner ju rasa ihop på 24 timmar!
Risken finns att jag rullar hem på lördag, för det ingick en faslig massa mat. Vi bokade Romatikpaketet, det ni! Vi välkomnas med eftermiddagskaffe å hembakt fikabröd, på rummet väntar en korg innehållandes mousserande vin, frukt och choklad. Sen kan vi jäsa ända fram till middagen i morgonrockarna som vi dessutom får ta hem när vi åker. 4-rätters gourmetmiddag, lite sömn och sedan en stor frukostbuffé. Jo jag tackar, jag!
Det är för att fira vår bröllopsdag, 7 år har vi varit gängade. Inte illa pinkat om jag får säga det själv. Vi har ju hunnit sättas på prov under de där åren också, Försäkringskassan allena kan ju knäcka vilket äktenskap som helst. Utom vårat.

Puss å kram hela dan!

2 reaktion på “Organsiering i kaoset

 1. Irene

  Ida..lämna alla ”bekymmer” kvar i hallen när ni åker och bara njut detta enda ”egna dygn” dröm dig bort och låtsas att det är bara du och Hans, precis som det var en gång,det är tillåtet och otroligt välbehövligt,,vardagen finns kvar ändå och den väntar på dig när du kommer hem igen,,och GÖR det utan dålig samvete, oro eller annat kontrollbehov,, bara gör det…
  kramar i massor från tanten på Häggliden

 2. elmida.se

  *haha* Super-duper-söta Tuva!!! Klyx å prupp, hon är ju för goooo =)

  Vad härligt med egentid, klart du saknar kidsen, men passa på och njuuut nu bara ni två.
  Kram kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *