Nykomling i hjälpmedelsparken!

Jajamensan, vi har fått en nykomling hjälpmedelsparken. Tuva har så många hjälpmedel nu så snart blir vi tvugna att bygga ut huset. Fast det går ju inte, för vi har ju knappt nån tomt. Vi får väl offra den lilla gräsplätt vi har då. Idag har vi varit och provat ut en badstol, och tagit med den hem!

Tuva har ju hittills badat i baljan, och i badkaret med Anton när hon fortfarande kunde sitta själv. Men nu har ju lilla damen växt nåt alldeles kopiöst på längden, så vi fick knöla ihop henne lite för att få ner henne i den där baljan. Lika glad var hon för det, vatten är ju alltid härligt!
Men idag blev det ännu härligare! Badstolen är ganska stor, men den går ner i karet i alla fall. Påminner lite om en sån däringa strandstol, ni vet med nättyg? Tuva sitter som en riktig drottning i den, med ryggstöd och bålstöd (smö kilar som hindrar henne från att kantra) och bälte. Oh så härligt hon tyckte att det var!
Hon kunde plaska vatten med händerna och putta omkring leksakerna själv. I baljan fick hon ju inte plats med några leksaker! När hon blev trött i ryggen kunde hon luta sig helt tillbaka och bara koppla av.

Stolen provade vi ut på Hjälpmedelscentralen i Borlänge, där vi också provade en pek-skärm.
Tuva blev alldeles tagen av den. Inte för att det gick att styra programmet genom att peka på skärmen, utan för att man faktiskt fick ta i skärmen! Hon flyttade den upp och ner, fram och tillbaka, kikade bakom, framför. Här hemma är ju sånt ”ajabaja”, att röra skärmen på datorn! Det där med att styra programmet blev liksom sekundärt för Tuva, här gällde det att passa på å pilla när man väl fick!
Men jag tror nog att det kan bli en hit, när nyhetens behag över att ta i och dra i skärmen lagt sig så hon får tid att utforska vad som faktiskt sker när hon trycker på den. I de program hon provade idag kunde hon välja sånger, måla, panga ballonger mm. En massa skoj! Skärmen fick vi dock inte med oss hem på stört, det tar lite längre tid än badstolen. Tuva var lite skeptisk till att provsitta den först, men när hon förstått att den hörde ihop med att bada så var det inga problem längre! Och inte glömde hon bort det heller, flera gånger under eftermiddagen har hon påminnt mig om att hon skulle bada och prova stolen!

En till som badar, det är Zingo. Men på ett helt annat sätt! Han har fått nåt tokryck när vi är ute på promenad, han liksom kör ner hela huvudet i snön och plöjer framåt tills han går omkull, då ålar han sig fram fortfarande med huvudet under snön! Han ser vansinnigt rolig ut, som en gråsäl i grunt vatten! Idefix tittar förskräckt på, för han är ju inte lika förtjust i den där kalla smörjan!

Anton blev hämtad av faster Nilla från F-klassen idag. Telefonen ringde när vi var i Borlänge, Anton var hängig och klagade över att han mådde lite illa och kände sig konstig. Jag fick själv prata med honom, han lät ganska nere. Nu på kvällskvisten uppdagades det att han hade åkt i pulkabacken, fast utan pulka. Tanken var att åka ner för backen på rumpan, men han hade snott runt och skrapat magen på isen då jackan gled upp. Antagligen blev han lite rädd och kan ha kännt sig allmänt olustig efter det. Eller så var han bara trött så här i slutet på terminen. Det kvittar faktiskt vilket det var, Anton ber inte att få ringa efter mamma och pappa om han inte är hängig på riktigt, jag tror det har hänt en enda gång förut och det var när han gick på förskolan. Så faster hämtade och pysslade om tills vi kom. När vi anlände hade Anton fikat skorpor och saft, så magen var det nog inget fel på. Men han hade suttit stilla i soffan och kollat på film, det är inte helt likt min rastlöse son med myror i brallan så han var nog rätt trött! Det märktes vidare när vi kom hem, han var grinig och lättstött, sådär mittemellan ilska och gråt. Jag vet precis hur det känns, och vad botet är. Vila!

Imorgon skulle jag tro att han är pigg som en mört och redo att ta sig an näst sista dagen i F-klassen för året. De ska gå till kyrkan och lyssna när prästen talar om julen. Jag är inte så väldans religiös av mig, men jag tycker sånt där är hemskt mysigt. Även om vi inte firar jul av religiösa skäl, så är själva bakgrundshistorian en ganska bra story. Den har ju faktiskt allt, kärlek, spänning, magi och ett lyckligt slut. På juldelen i alla fall, att Jesus föddes och verkade vara en ganska speciell kis. Det där med att han blev uppspikad på ett kors, det spar vi till påsken…

4 reaktion på “Nykomling i hjälpmedelsparken!

 1. Ango

  Hej!
  Är ny på bloggen och ville säga hej, och heja Tova! Vad härligt med badstolen. Klart att det var mysigt att kunna sitta och plaska vatten.
  Det blir måååånga hjälpmedel från hjälpmedelscentralen. Min äldsta bonusson är CP-skadad och utvecklingsstörd och har genom åren haft hur många hjälpmedel som helst; allt från matstol på hjul till specialsängar som väger ett ton (nej, men nästan ;)). Nu är han stor (18 år) och hjälpmedlen är inte fullt lika många som de en gång var.

  Vad mysigt med turen till kyrkan. Jag tycker också att sån ”hör till”, även om jag inte är ett dugg religiös (men jag älskar kyrkor i och för sig). Tyvärr har inte min dotter (som också går i f-klass) någon event i kyrkan, då deras lärare inte tycker man ska ha det… De ska ha extra mys i skolan istället idag. Storasyster (går i 2:an) ska däremot ha avslutning, och de ska spela det klassiska julspelet med Jesu födelse (dottern ska vara ängel) i kyrkan, imorgon så då får vi gå och titta.

  Hoppas Anton är mycket piggare idag!
  Kram
  /Ango

 2. Mårrbrårr

  Hihi, hur nöjd kan man va då!!! Ta med dig badstol och ankor och kom till oss i Nyköping så ska vi plaska som tokar, vi har åsså badkar faktiskt. Saknar er tokmycket. Kram

 3. Annelie Johansson

  Å så mysigt med ett badkar. Hoppas övertyga gubben min vid renoverigen av badrum till att byta till badkar.

 4. Leffe

  Hej mina små godispåsar. Klockan är 02.00 å som du kan förstå har inte John Blund infunnit sig än. Har förberett en långpanna pytt som väntar på Er,men jag stod nog för länge vid spisen så nu har jag dragit på mej en låååång kramp i benen å det bästa är att sitta vid tangentbordet tills huvet börjar nicka till. Läste att Annelie är sugen på ett badkar o som en händelse står det ett i mitt badrum.
  Ett vanligt badkar med front som inte kostar annat än hämtning. Vill inte sjäv ligga i det för sist blev jag kvar i nästan en timme innan jag krånglat mej ur det.
  Har bestämt att det blir en duschkabin med sittplats i stället, men har inte kommit mej för att skaffa bärhjälp under det år jag bott här. Men om Tuva vill bada här i Gävle så ta med ”dykarstolen” nu när Ni har plats i bilen. Vatten är inte bara kul, det är förbaskat nyttigt för små muskler bara genom att plaska med armar o ben.
  09.15 är jag hos min husläkare så får vi se om han vill göra nåt åt det förmo-dade ljumskbrocket (och navelbrocket) men besöket ska nog inte ta mer än högst en timma. På hemvägen handlar jag lite som glömdes i går eftersom lappen (förlåt, Samen) låg kvar på köksbordet i vanlig ordning.
  Kramar o pussar från en som längtar på besök.
  Gör nu ett nytt försök att träffa JB. Natti natti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *