Konsten att koka gelé…

Ah, sommarens lata dagar fortsätter. Vi gör så lite som möjligt och endast det vi har lust till. Ja okej då, en del ”måsten” finns det väl fortfarande. Man måste ju äta och sova, tvätta och kanske eventuellt städa ytterst lite då och då.
Gårdagen började som en trök-dag, jag riktigt kände hur det började smyga sig på. Tröket. Tuva och jag tog en promenad runt sjön på förmiddagen, grabbarna var och hjälpte farfar med lite sysslor.
När vi kom hem, Fjärilen å jag, föll min blick på grannens körsbärsträd. Jag har fått tillåtelse att palla körsbär fritt, och nu dignade det av mogna bär. Man kanske skulle plocka av en liter?
Sagt och gjort. Av denna liter svängde vi ihop körsbärssylt (fast Tuva hävdade under hela processen att vi gjorde äppelpaj med kolasås och grädde) och vips var tröket borta. Det är ju skitkul att koka sylt! Huslig känner man sig också!

När sylten var kokt och pyttsad i burkar packade vi väskorna (det är lite svårt att vara superspontan när man har ett barn som sondmatas och medicineras, det är en del som måste med om man vill göra en utflykt längre än 2 timmar) och for ut mot sommarstugan. Där i höggräset döljer sig nämligen både vinbärsbuskar och hallonsnår. Svärfar hade nämnt att vinbären var mogna och behövde plockas, så om vi var sugna var det fritt fram. Och just idag var vi ju det!
På vägen hem blev det kaffe och glass hos svärföräldrarna, som händelsevis också har ett körsbärsträd vilket gärna vilje bli befriat från sin tunga, mogna fruktskörd.

Med oss hem hade vi 3 liter svarta vinbär och en halv balja körsbär. Körsbären skulle bli mera sylt, medan vinbären skulle få bli gelé. Nåväl, fram med recepten!
Jag är lite av en fuskis, så jag hade köpt hem gelésocker och syltsocker, då behöver man inte själva pytsa i pektin eller dylikt, eftersom det redan finns i sockret. Läste på paketet med gelésocker: ”1 dl gelésocker per 1 dl avrunnen bärsaft”.
Jaha. Då måste jag alltså koka bärsaft först. Fram med min rutiga kokbok, husmorsbibeln!
Där läste jag mig till att man skulle koka upp vatten och lägga i bären, låta detta koka i 10 min medan man mosade omkring lite då och då för att krossa bären. Okej, lätt som en plätt! Receptet angav att för 2 liter bär skulle man tillsätta 4 liter vatten. Till mina 3 liter bär behövdes alltså 6 liter vatten. Rätt mycket vatten, men jag har ju aldrig kokat gelé förut. Bäst att inte improvisera, utan följa receptet till punkt och pricka. Jag kokade och njöt, kände mig superduperhuslig! Doften av svarta vinbär spred sig i köket.
Under tiden petade jag kärnor ur mina körsbär, tänkte att jag kunde ju koka sylten på en gång. Så kanske vi kunde ta en tur kommande dag och leverera hemkokt sylt och gelé till svärföräldrarna!

Medan jag stod där och petade började jag fundera. På sylt, gelé, saft och juice brukar det ju alltid stå hur mycket bär/frukt som använts för att få fram den färdiga produkten. Jag har för mig att förhållandet brukar vara omvänt mot vad som nu låg och puttrade i min gryta. Är det inte alltid mera bär än vatten? Borde inte gelén bli jäkligt blaskig med sådär mycket vatten i? Husmors-Ida stelnade till. Det kan omöjligt stämma att det ska vara 6 liter vatten… sprang till kokboken och tittade igen på receptet. Jävlarns. Det står ju deciliter!!! Till mina 3 liter svarta vinbär skulle det vara 6 deciliter vatten, inte 6 liter!!! Shit. Jag har just mördat 3 liter vinbär. Dränkt dem.
Tänk snabbt, tänk snabbt, inte gråta, bara tänka. Snabbt. Saft! Det kanske går att rädda det och göra saft!!
Fort kollade jag det receptet. Till 3 kg bär skulle man använda 1,2 liter vatten. Inget recept i hela boken använde dubbla mängden vatten mot mängden frukt eller bär. Nu ville Ida gråta. Fast bara en kort stund. Sen fick jag bita mig i läppen för att inte börja gapflabba! Jag är en tragiskt rolig människa. Som ofta vill lite mer än jag kan och så blir det i slutändan en rätt dråplig historia!

Nåväl jag höll god min och kokade färdigt de jäkla bären, hällde alltihopa genom silduk (vilket jag inte äger någon så jag fick offra en kökshandduk) och fick ut prima saft. Väldigt god. Sockrade den och hällde upp på flaska. Voilà, av 3 liter svarta vinbär har jag nu framställt extra prima svartvinbärssaft. Färdigblandad!

Vete tusan om jag törs ge mig på att koka nån körsbärssylt idag…fast körsbärssaft är ju gott det med!

2 reaktion på “Konsten att koka gelé…

  1. Monica R

    hej!
    tänk på att krossa ett par körsbärskärnor när du kokar saften och ha i, så du får den där goda körsbärssmaken. Annars blir saften rätt lam :-)

    hälsningar Monica R

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *