Här tändas inga juleljus

Inte just nu i alla fall, jag höll på att få hjärtattack när vi kollade på nyheterna kl. 22.00

Det uppmanades visst till bojkott av juleljusen i eftermiddags, men det hade jag ju ingen aning om då. Jag protesterar nu istället. Ganska fånigt, Dala-kraft skiter nog högaktligen i att jag släckte ner och satte mig i mörkret klockan elva på kvällen. Men det får en att tänka efter lite grann. Vi tar det så för givet, att de där två hålen i väggen ska ge oss ljus och värme i obegränsad mängd. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag konsumerar el utan större eftertanke. Jag torktumlar, för att inte tvättberget ska hinna växa sig alltför högt innan jag kan slänga i nästa maskin. Jag lämnar TV:n på fast jag går ifrån den (vilket retar gallfeber på min man). Jag kan låta fönsterlamporna lysa hela dagen.

Jag är en hemsk, icke-miljömedveten människa!

Det får väl bli en ambition för det nya året, lite mer koll på hur mycket el jag gör av med egentligen.

Appropå nåt helt annat så har det droppat in förfrågningar om min bok lite nu och då. Den är ju som bekant alldeles sopslut, vilket glädjer mig. Från början var den bara tänkt att sälja i 100 ex, till vänner och släktingar. Det värmer i hjärtat att så många totala främlingar velat dela vår resa med Fjärilen. Just nu är inga nytryckningar planerade, men man ska aldrig säga aldrig! Om jag bara kunde vara stupsäker på att sälja 100 böcker till skulle jag låta trycka upp dem fortare än kvickt!
Det är ju finansieringen det faller på, jag tar en stor ekonomisk risk varje gång jag trycker en upplaga med det förlag jag använt mig av hittills. Ingen som råkar känna någon, som känner någon, som jobbar på ett stort, trevligt förlag som kan tänka sig stå för tryckkostnaden utan motkrav?

3 reaktion på “Här tändas inga juleljus

 1. Irene

  låt du lamporna lysa upp dig i vintermörkret.de avger värme och trivsel vilket är nåt absolut nödvändigt i den bistra vinterkylan.. kanske skall man se över alla stand-by appareter istället..där är nog Hasse lika stor ”bov” som dig..så låt han hetsa upp sig lite över TV:n som visas för Inga,jag gör tyvärr likadant och med samma reaktion här hemma :O) Dock har vi har införskaffat skarvdosor med snabb-avstängning (du vet med en liten röd avstängningsknapp och så äre klart-slut över natten eller när man far bort) det är vårt bidrag till el-miljötänket..många bäckar små..jadu Ida det är inte alltid lätt-att göra allting rätt.
  Ha en underbar 4:e advent // Kram Irene

 2. Helen Kilander

  ….Jag är precis lika dan som dig Ida, men jag har hört att hålla på och släcka lampor, Tv hela tiden slösar mer energi än att låta det vara tänt. Låt alla lampor lysa upp eran vardag det är ju så mysigt denna mörka tiden.
  Jag tänker så här: På sommaren så har man inte tänt på samma sätt, man hänger ut tvätten, man stänger av värmen i huset, man använder mindre ström under den tiden. Tänk alla som bor i lägenhet dom tvättar och använder torkrummet/torktummlare under sommaren också….. eller hur?
  Det är inte alltid lätt att göra allting rätt.
  Ha en trevlig kväll/// kram Helen

 3. Leffe

  Hej lilla hjärtegryn!
  Hasse ringde härom dagen å bjöd mig över till jul, men jag kunde inte bestämma nåt pga att jag skulle in på magnetröntgen av levern. Dom hittade ngt konstifikt på ultraljudet som ska undersökas närmare innan svaret kommer. Ska försöka komma ut på stan i morgon för lite handlande, å går det bra så hör jag av mig.
  Vad gäller pengar till tryckning av boken kan jag tänka mig att hjälpa till med åtminstonde hälften (Du sa tidigare att det kostar c:a 11.000/100 ex) så min idé är att nån eller fler hjälper till.
  Hoppas vi ses senare. P & k från Leffe i Gävle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *