Granen står så grön och grann…

… i skogen! Vi var ut på granjakt idag, det börjar ju som bli dags nu. Snart är det julafton!
Vi ska ju fira hos svärföräldrarna, men en liten gran vill vi ha hemma ändå. Så idag passade vi på att gå ut och kolla lite, när snön har töat bort. Det är inte helt okomplicerat att leta gran förstår ni, vi hade ju barnen med oss. Anton springer ju så glatt i skogen, Tuva åker vagn. Den där vagnen är inte värst terräng-anpassad, tung är den också. Så vi utgick från en skogsväg, en sån där riktig skogsväg som i stort sett bara trafikeras av markägarens traktor och ibland en å annan avverkningsmaskin. Tuva och jag skumpade fram på vägen medan Hasse och Anton sonderade terrängen på sidorna. Hundarna sprang omkring som yra troll och såg ut som om det redan var julafton, springa lös i skogen är tokroligt!

Lite tungt var det, att dra vagnen backe upp och backe ner genom tö-snö och gegga, men kul hade vi. Tuva tyckte det var rena rama karusellen, hon skrattade så hon skrek där vi skumpade fram! Hon har ett sånt härligt skratt, det är helt omöjligt att inte skratta med henne, så snart gapskrattade vi bägge två.

Efter en liten stund var både Hans och Anton genomvåta efter att ha lufsat i skogen, så vi fick vända på klacken och stånka oss tillbaka över backarna och geggamojjan. Utan gran. Hasse ska göra ett nytt försök imorgon, utan barn. Men det var lika mysigt ändå, trots att vi inte fick med oss hem det som vi var ute efter. Trots att Tuva blivit för stor och tung att bära i bärmes på ryggen, så gör vi fortfarande skogslufsar med hela familjen, om än på en liten knölig skogsväg! Det doftade underbart av våt mossa och blöt skog, Tuvas skratt ekade mellan fur och gran, och på avstånd porlade en bäck som fantastiskt vackert. Det var så jag fick en liten tår i ögat! Jag blev så tacksam över att få vara just där, just då, med hela min fina familj.

När vi varit hem en sväng och satt på lite torra kläder for vi på julmarknad i Vikbyn, hur mysigt som helst! En jätteliten marknad, i en jätteliten by, med genuin julstämning. Där såldes granar och kransar, honung, korv, hemslöjd, tunnbröd och smideskonst. När vi gick tillbaka mot bilen passerade vi en kör som hade lite repetition inför det stundande uppträdandet, det blev nästan magisk stämning när de stämde upp i julsång!

Vi har kort sagt haft en underbar familje-dag, koncentrerat oss på varandra och struntat i måsten. Tvätten är inte skitigare för att den fortfarande ligger kvar i korgen, dammråttorna har ingen brådska in i dammsugaren, disken rymmer inte ur maskinen bara för att den inte blev körd idag. Tack för idag, tack för en underbar vanlig dag!

2 reaktion på “Granen står så grön och grann…

 1. Irene Ek

  Tänk att en vanlig dag ,kan va en UNDBERBAR dag, det skall jag ta till mig. ”Lilla” kloka Ida har lärt Irene nåt nytt igen, tack för det. Du har ju totalt fattat ,för visst är det ju så ,varje ny dag är en gåva och en gåva gläds man ju åt !!
  Vill passa på att önska Er alla en fröjdefull jul och med önskan om ett upplevelserikt 2009.
  Själv skall jag/vi till Bålsta o samla ihop alla utspridda numera -08:a ”barn” och då blir det en underbar dag, för att vi träffas alla samtidigt händer bara på UNDERBARA dagar.
  Hälsa alla från oss på Häggliden…hoppas att vi ses snart igen, tack för en trevlig julfikaförmiddag hos Nilla härom dagen, det var oxå en underbar vanlig dag.
  Kram Irene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *