Energin återvänder

Det är helt otroligt vad lite sömn kan göra. Och vad för LITE sömn kan ställa till med!
Vi puffar Tuva med kortison nu och jag tror tametusan att det har någon slags effekt. Hostan är inte helt borta, inte på långa vägar, men hostperioderna är kortare och nu har hon sovit gott två nätter i rad när hon väl lyckats somna. Helt fantastiskt! För varje ny dag kan jag se lite mer energi, lite mer ork i de där busiga bruna ögonen.
Energin har faktiskt räckt till lite aktivitet, vilket var längesen sist. Linda tog Tuva med till stallet häromdagen, för att titta på när andra handikappade red, kela lite med hästarna och busa med personalen. Igår gjorde de en bilutflykt, idag har vi varit till habiliteringen, allt utan att Tuva blivit helt och fullkomligt utpumpad. Underbart!!
Lite trist är väl att just som Tuva börjar hämta sig tillräckligt för att vi ens ska våga fundera på aktiviteter, så tar terminen slut. Badet slutar på torsdag, ridningen i måndags. Men men, bada får hon ju göra när helst hon vill och orkar, det är bara att boka en tid. Fast då blir det ju utan alla roliga kompisar, förstås. Hästar finns det lite här och var att hälsa på även om man inte får rida.

Min energi har återvänt med raketfart, och jag är nästan säker på att anledningen till att jag har känt mig förkyld och allmänt jättehängig i fem veckor är den bristfälliga sömnen. Kroppen har inte fått möjlighet att återhämta sig. Efter några nätters sammanhängande sömn är jag som en ny människa, det spritter i kroppen och sinnet är lätt som en fjäder! Jag har varit ute och tränat varenda dag den här veckan (fast i små doser, huvudet får bromsa lite när kroppen inte vet nån hejd), sugit i mig solsken och frisk luft. Nästa vecka är det ju Blodomloppet, så energikicken kom lämpligt för att köra en liten formtoppning den här veckan!

Anton, han har samma energi som alltid, förstås. Om man kunde tappa upp den ungens energi på flaska skulle vi kunna stänga vartenda kärnkraftverk i hela världen, han är helt otrolig! Upp i arla morgonstund, iväg till skolan, sedan härja på fritids, på eftermiddagen blir det hur många pass på studsmattan som helst, ett par svängar på sparkcykeln och så lite springlek däremellan.
Appropå sonen så har jag återfått ett privilegium där. Godnattsagan. Länge, länge har det varit musiksaga för hela slanten, Astrid Lindgren non-stop. Men förra veckan lånade han en bok på biblioteket, LasseMajas Dektektivbyrå, och bad mig läsa lite ur den när det var dags för läggning. För honom var det kanske ingen stor grej, men det var det för mig. Att åter få äran att läsa en bok för honom. Nu är vi inne på vår andra bok i serien, plus att vi avverkat lite Emil i Lönneberga däremellan. Och det är så mysigt. Det är något alldeles magiskt över att kura ihop sig i sängen, med våra huvuden tätt ihop, och träda in i fantasin tillsammans. Oavsett hur dagen har varit så avslutas den med en lugn stund av närhet och värme. Kan man avsluta dagen på ett bättre sätt? Tveksamt!

En reaktion på “Energin återvänder

  1. Annelie

    Jag är så glad för att Tuva mår bättre. Tänk om man kunde dela med sig av energi. Jag tänker på Anton. Lite mer energi skulle jag behöva.

    Annelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *