Förkylningsexpressen

”Mina damer och herrar, välkommen ombord på vårt godståg ’Förkylningsexpressen’. Vi har just kört över hela familjen Krogh och fortsätter enligt tidsplanen rakt mot resten av byns befolkning. Hoppas ni får en ruggit snorig resa med mycket halsont och tack för att ni reser med Förkylningsexpressen!”

Japp, vi har blivit rammade av förkylningståget! Vi började ana oråd redan inatt, för Anton ropade och var ledsen utan att veta varför. I vanliga fall brukar han liksom kunna sätta fingret på vad det är men igår visste han inte varför han grät och var orolig. Vi funderade på analkande förkylning, men han hade ingen antydan till feber eller hes röst. Idag när han kom hem från F-klassen lät det dock annorlunda, han var hes och skorrig i rösten å näsan började täppa till. Plus att han såg ut som nåt som katten jagat omkring efter en hel natt!

Hasse har också varit hängig idag, superhängig på förmiddagen sen blev det lite bättre på eftermiddagen. Tuva och jag for iväg till dagis vid halv tio, hon såg lite trött ut men piggade på sig när vi väl kom fram och hon fick måla! Idag fick barnen trycka med potatis, lök, citron, äpple. Tuva såg lite konfys ut när hon såg maten och färgen. Det hör väl inte ihop, eller? Hon bestämde sig för att trycka med en lök. Den var alldeles för stor för att hon skulle kunna greppa den, dels för att hon har små händer och dels för att hennes händer inte riktigt vill samarbeta och sträcka på fingrarna. Men tamejtusan, löken skulle hon ha ändå! Hon jobbade febrilt för att lyckas få grepp om den, men det ville sig inte alls. Då fick Marie (förskollärare) en snilleblixt och försvann ut i köket för att hämta…gafflar! Hon spestade ”maten” så att Tuva kunde greppa precis vad hon ville. Kalasbra! Oh, så fint det blev!
Vid fruktstunden blev Tuva lite ”wild & crazy”, hon brukar alltid be om äpple när det är hennes tur att välja frukt men idag ville hon ha mandarin. Och banan. Hon fick bägge delar och det var hysteriskt kul att se henne smaka på dem. Först lite mosad banan. Tuva skrynklade ihop pannan och mojsade runt moset i munnen till hon närapå kräktes. Ingen höjdare. Sen clementin-saft (jag mosade med en gaffel tills det blev saft eftersom Tuva inte kan tugga). Ännu värre skrynklor, denna gång i hela ansiktet!! Ouhäää va surt det var!! Men en spännande smak-resa var det!

Vi klädde på oss och gick ut, allihopa. Tuva rullade nån meter med Humlan sen stannade hon och fick ”stirreblick”. Ni vet, när man liksom sjunker in i en tanke så man ser allting alldeles suddigt. Efter en stund kvicknade hon till igen och rullade nån meter till. Sen stirreblick igen. Hon var jättetrött!
Men hon skulle inte sova när vi kom hem, nähä då! Jag tänkte att en promenad med vagnen skulle göra susen, hon hade ju somnat så snabbt igår när Hasse gick ut med henne. Så jag tog hundarna å Tuva med mig och promenerade. Efter en timme var vi hemma igen, Tuva fortfarande vaken. Envisa flickebarn!

Hon har inte sovit middag alls. Vi for till Borlänge, hela familjen, och hälsade på Kristin och Patrick å barnen. Anton somnade när vi kommit ur Långshyttan, men Tuva höll sig envist vaken både på vägen dit och hem. Vaken, men rosenrasande för att hon var trött! Vid nattningen hörde jag att hon också börjat låta täppt i näsan och därtill blivit slemmig i luftvägarna. SUCK!!
Själv har jag både ont i huvudet och halsen, så vi får nog förbereda oss på en låååång natt med trötta vuxna och gnälliga barn.

5 reaktion på “Förkylningsexpressen

 1. Charlotte Lindberg

  Stackars er, det är ingen höjdare när förkylningarna slår till. En fråga, jag s om missade hela inslaget i söndags, var kan jag se det, försökt och leta på tv4.se, men verkar inte hitta något.

  /Charlotte Lindberg

 2. Kajsa

  Hoppas inte att det blir ngn långlivad förkylning. Har just läst din bok och jag måste säga att tårarna fick rinna mer än en gång. Vilken underbar familj ni är! Vilken otroligt fin mamma du är!/Kram

 3. kicki

  Följer er sedan jag såg er på tv4 i lördags..oj vad jag grät….vilken underbar familj du har…och goa ungar..hoppas nu att förkylningen inte är långvarig och att ni, både du och gubben orkar stå på benen för ungarnas skull…..skickar massor av styrkekramar till er alla. Kicki

 4. Malin

  Hej Ida!

  Min pappa tipsade om inslaget på TV4 om Tuva och er familj. Tittade just på det på nätet och känner igen sååå mycket av allt ni berättar om. Har själv fått tre små att älska, två här på jorden och en i himmelen – Loam blev nästan fyra år.

  Tuva och Anton verkar vara två kriktiga guldklimpar!

  Bästa hälsningar och mycket lycka i er vardag önskar min familj Er!
  Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *