En duktig liten fru

ja, det är vad Anton tänker skaffa sig när han blir stor. Häromdagen när jag stekte lunch åt honom så såg jag att fläkten var i desperat behov av att rengöras.
– Oj, det här får jag ta hand om när jag är klar med maten.
– Vaddå? undrade sonen.
– Fläkten, den måste rengöras.
– Det får min fru göra när jag blir stor!
– Jaså minsann? Vad ska din fru mer göra då?
– Hon ska tvätta, städa, laga maten och handla. Å diska.
– Haha, vad ska du göra då om hon gör allt det där?

Anton lutade sig tillbaka på köksstolen, kliade sig lite förnöjt på magen och förkunnade:
– Jag ska ligga på soffan och spela TV-spel. Och när gräset når till övervåningen så kanske jag klipper det. Kanske.
– Jaha ja. Men, ska du bo hemma då ända tills du hittar nån fru som ställer upp på allt det där?
– Näe, jag kan väl bo i en koja i skogen tills jag hittar nåt lämpligt.

Jag skrattade så jag höll på att pinka på mej! Killen är bara 7 år, men könsrollerna har han en jäkla koll på allra redan.

Tuva var heligt trött igår. Förståeligt, eftersom hon har snittat 3 timmars sammanhängande sömn ganska länge nu. Hon knoppar in sisådär vid ett på natten och sover till fyra på morgonen då slemhostan väcker henne. Jäkla skit-hosta. Och ingenting kan vi göra åt den. Vi får inte ge slemlösande, för det kan öka slemproduktionen så hon inte hinner med att hosta upp, och vi får inte ge hostdämpande för då kan hon sluta hosta alldeles och dra ner rubb och stubb i lungorna. Vatten, det får vi ge henne. Och näsdroppar. Klen tröst. Slemmet är alldeles klart, så det är förmodligen ett virus som spökar, så antibiotika hjälper ju inte heller.
Vi hade en passiv dag igår. På eftermiddagen rullade vi in i Tuvas rum för att leka lite, men då bröt hon ihop. Hon såg gåstolen och ståskalet.
– Miiimiiii!
– Vill du gå i Mini?
– Jaaa….buuuäääää!!! Teddy!
– Vill du stå i Teddy också?
– Jaa…buuäää!!!!

Hon ville så gärna men insåg att det orkade hon inte, varpå hon blev förtvivlad och brast ut i hulkande gråt. Så frustrerande när orken och viljan inte matchar. Vi tog med oss boklådan och gick ut ur rummet,  varenda leksak fick henne att gråta än mer för att hon inte orkade leka med dem. Tre gånger läste vi varenda bok i hela lådan. Det är ganska många böcker, kan jag tillägga. Sen tittade hon på mig med trötta ögon.
– Mamma. Ut!
– Ska vi gå ut?
– Ja.

Det fick bli en lång, skön promenad i vagnen. Det såg riktigt skönt ut, visst hostade hon titt som tätt men hon såg himla nöjd ut. Åka vagn, det orkade hon i alla fall. Det gäller att se möjligheterna, inte hindren!
Inatt har hon i alla fall sovit tungt och ganska lugnt från ett då hon somnade, ända till nio imorse! Kanske, månne, är det på väg att vända nu? Oh, vad jag håller alla fingrar och tår för snart orkar hon inte hosta mera.

10 reaktion på “En duktig liten fru

 1. Kristina Svedberg

  Det är nog många som håller både tummar o tår för att hostan ska ge sig, så eländigt att inte kunna leka när man så gärna vill. Ni är ena otroliga kämpar. Kram Kristina

 2. karoline

  HAHAAHAHAAHA!!! Vad skön Anton är!=D

  Tuva
  Vilken liten kämpe…

 3. Annelie Johansson

  Även jag håller tummarna för Tuva. Hon är en liten kämpe. Tur att Anton och Tuva har så fina föräldrar som så ofta får kämpa i motvind.

  kram Annelie

 4. Mårrbrårr

  Nästa gång jag kommer upp ska jag visa för dig min kära lilla Tuva, hur man harklar upp en goj-boll stor som halva din rumpa två gånger. Efter vi fått upp den hemskeklumpen ska vi ladda luft från tårna och skicka iväg en loska herreminjeee-långt. För är det nåt som morbror kan, så är det att loska!! Efter att vi gjort det så kommer det inte finnas ett spår av slem eller host eller någe annat whatsoever som muppar sig i dina luftvägar. Kör hårt lilla älskling, morbror längtar och tänker på dig varje dag!!!

 5. Marie-anne

  Hej familjen kom in på er blogg genom carinas och har läst lite här och vill gärna lämna ett avtrycl att jag varit här. varm kram från Marie-anne mamma till marcus 82-02 alltid älskad alltid saknad

 6. Helen

  Anton han är såså underbar, jag har jobbat med barn i 26 år nu och jag måste säga att eran kille är så smart.
  han vet vad han vill och är vaken för så mycket.
  Krama han och säg att han är en skön kille.

 7. Emma

  Stackars Tuva som hostar så där! Jag har också stora problem med hosta när jag blir sjuk pga min muskelsjukdom o har därför provat på det mesta. Inhalerar mkt, men som du säger kan det ju öka slemproduktionen så man får vara försiktig o sluta i rätt tid. När jag slutar inhalera går jag ofta över till Mollipect vilket gör att jag har lättare för att få upp hostan men eftersom det inte inhaleras retar det inte i lungorna. Men, det jag tänkte på var PEP-mask. Har ni någon sådan? Jag ÄLSKAR min PEP-mask! Det är en mask man andas i med motstånd vid utandning vilket gör att slemmet stiger. En liten nätt sak man kan ha med sig överallt och det är inga mediciner eller någonting sånt. Kanske ni redan har det, men det är ett bra tips annars i varje fall! Kram!

 8. Ida Krogh Inläggsförfattare

  Tack för tipset, Emma! Tuva har provat PEP-mask och avskydde den! Hon tolererar ingenting som används över ansiktet, vi har testat hostmaskin också. Fullkomlig panik. Vet inte om det kanske kan vara minnen från när hon var så väldigt sjuk och låg intuberad å sen fick syrgas? Hur som helst så tål hon inte masker i nån form. Kram tillbax!

 9. Emma

  Ida: Misstänkte att det kunde vara så, många barn som ogillar det där med masker. Har hon fått prova att blåsa med sugrör i en flaska full med vatten? Det är precis samma effekt, fast kanske lite roligare då det blir bubblor också. :-) Ju mer vatten man har i flaskan, desto mer motstånd blir det. Men det får ju vara lagom, är det för jobbigt är det inte kul ju. :-) Kanske det skulle funka? Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *